“Bismillaahir
rohmaanir rohiim”
KHASIAT MADU KELULUT
Madu Kelulut dihasilkan oleh lebah
kelulut – sejenis lebah yang bersaiz kecil (sebesar saiz lalat). Sarang
lebah kelulut selalunya dijumpai di akar-akar atau tunggul pokok berhampiran
permukaan tanah (tidak seperti sarang lebah biasa di atas pokok).
Madu kelulut warnanya lebih jernih
berbanding madu hutan biasa dan rasanya manis bercampur sedikit masam. Kuantiti
yang diperoleh daripada penuaian setiap sarang juga lebih kecil berbanding
sarang lebah biasa – biasanya kurang daripada sebotol. Kebanyakan madu kelulut
merupakan hasil hutan terutamanya dari Malaysia dan Indonesia.
Khasiat madu kelulut termasuklah
meningkatkan metabolisme badan, menambahkan tenaga batin, menjaga kecantikan,
menguatkan wanita yang baru bersalin dan merawati pelbagai penyakit dan
kecederaan dalaman.
Berbeza dengan kebanyakan lebah,
kelulut tidak berbahaya kepada manusia dan madu yang dihasilkan sangat berguna
dalam bidang perubatan dan kesihatan. Selain madu, dua lagi bahan dihasilkan
oleh lebah kelulut yang sangat istimewa ialah bee bread iaitu campuran polen
dengan madu, air liur dan cairan dari perut lebah yang boleh membantu masalah
pencernaan dan fermentasi.
Sementara propolis pula merupakan
campuran getah tanaman dan cairan khusus yang dikeluarkan oleh lebah dan ia dikatakan
mempunyai khasiat perubatan yang tinggi. Antara penyakit yang dilaporkan sembuh
melalui kaedah rawatan tradisional mengunakan propolis termasuk diabetis,
mellitus, strok, hepatitis, kanser, hipertensi, batu karang dan HIV/AIDS.
“Kajian dilakukan di bawah pengawasan
Prof. Madya. Siti Amrah Sulaiman menunjukkan penggunaan madu kelulut boleh
menurunkan paras glukos pesakit diabetes selain berkesan untuk mencegah kanser
dan gout,” katanya.
#untuk pengkongsian dan pengetahuan bersama. #senyumsokmo
No comments:
Post a Comment