“Bismillaahir rohmaanir rohiim”
Kerabu Saghre
Gambar saja-saja
Ermmm, lama doh tok makan kerabu saghre, last makan masa balik kampung tanah merah raya puasa hari tu... sekarang rumpai laut dah terkenal sebagai salah satu ramuan kecantikan la plak... tapi kalau orang kelate rumpai laut di buat kerabu...
Aku nak kongsi cikit resepi kerabu sarang ni...
SAMBAL KERABU
1/2 biji kelapa parut - dibuat kerisek
5 ulas bawang merah } dihiris
3 ulas bawang putih } dihiris
lada hitam ditumbuk
2 ekor ikan kembong dibakar dan diambil isinya
2 batang serai } dihiris
garam
gula
Caranya:
Kelapa parut + bawang merah + bawang putih + serai digoreng tanpa minyak - dibuat kerisik.
(ditumbuk hingga halus)
Campurkan dengan garam, gula, isi ikan + lada hitam yang ditumbuk.
Sebiji limau nipis di belah empat untuk perasa jer...
Sedia di Hidang...
p/s: sedap kalau dapat rumpai dari thailand , sebab dia tak lah besar sgt bila kita rendam....
5 comments:
aduh lapar sungguh...hehehe
yummy :D follow u my dear...
Best...
bestnye...dah lama xmakan nie..
blh cuba ni..
Post a Comment