“Bismillaahir
rohmaanir rohiim”
Kebaikan Susu Kambing
Susu kambing kaya dengan protien, enzim dan mengandungi faktor
anti penuaan, antiarthritis serta antibarah. Ia mengandungi antibodi untuk
merawat penyakit gastrik, demam kuning, lelah, penyakit kulit, memulih tenaga
batin, sakit jantung peringkat awal, ulser perut serta membantu dalam
pembentukan tulang dan gigi serta berbagai lagi penyakit kerana susu kambing
merupakan makanan tambahan yang baik untuk kesihatan.
Antara kebaikan lain susu kambing ialah:-
- Tidak menyebabkan alahan.
- Membantu sistem imunisasi tubuh.
- Bersifat alkali.
- Meningkatkan daya kepekaan,
penumpuan dan ingatan.
- Membantu sistem penghadaman.
- Menguatkan jisim tubuh yang sihat
(tulang, otot, sendi, kulit & tisu saraf).
- Tidak mengandungi Protein Kompleks
(Alpha-casein & Beta-casein Protein) yang menjadi penyebab utama
alahan.
- Kandungan gizi dalam susu kambing
lebih tinggi berbanding dalam susu lembu:
- Protein 2.1 kali ganda
- Kalsium 2.2 kali ganda
- Zat Besi 2.0 kali ganda
- Potasium 2.1 kali ganda
- Vitamin A 3.8 kali ganda
- Garam Galian 2.0 kali ganda
- Selenium paling tinggi berbanding semua
jenis susu
- Kandungan Asid Lemak Rantaian
Pendek dalam susu kambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu.
- Molekul Lemak dalam susu kambing
lebih halus & mudah dihadam berbanding susu lembu.
- Proses pencernaan untuk susu
kambing hanya memerlukan 20 minit sahaja berbanding susu lembu yang
memerlukan lebih 2 jam.
·
Sama seperti susu ibu pH susu kambing beralkali berbanding susu
lembu yang asidik.
Khasiat
Susu Kambing
- Khasiat
terpenting dalam proses pembentukan dan pertumbuhan jaringan tubuh
manusia.
- Kandungan
protein dalam susu kambing adalah hampir sama dengan susu ibu dan melebihi
daripada dalam susu lembu.
- Susu
Kambing tidak mengandungi jenis protein (alpha-casein protein &
beta-casein protein) yang menyebabkan alahan seperti yang terdapat dalam
susu lembu. Protein yang terdapat dalam susu kambing mengandungi 22 asid
amino termasuk 8 jenis asid amino penting.
- Penting
untuk perkembangan sel otak dan sistem saraf. Pembentukan sel darah
penawar racun (detoksifikasi – bahan kimia berbahaya yang masuk ke dalam
tubuh).
- Pembina
protein & enzim (Otot, sendi, organ & pundi diperbuat daripada
protein).
·
Gabungan Kalsium & Fosforus =
Calciumphosphate, suatu komponen penting membentuk struktur dan kekuatan tulang
serta beberapa fungsi tubuh yang lain.
·
Kandungan Kalsium & Fosforus dalam
susu kambing adalah hampir sama dengan susu ibu dan melebihi daripada dalam
susu lembu.
Kepentingan kalsium untuk beberapa fungsi yang lain:-
- Mengeluarkan
dan mengaktifkan banyak hormon
- Membolehkan penggumpalan darah
- Mengekalkan ketampanan otot dan
mengawal pengucupan
- Menstabilkan dan menyelenggara
membran sel
- Membolehkan saraf berfungsi dengan
baik
- Mengawal degupan jantung
- Boleh mengurangkan kejadian kanser
kolon
- Menyingkirkan toksin dalam kolon
- Menurunkan tekanan darah
- Memperbaiki ketegangan dan tidur
yang selesa
Membantu
mencegah penyakit gusi dan keretakan akibat tekanan
p/s: Aku nak cuba la ….
3 comments:
tq 4 sharing..
thanks info..
tenq info yg diberi.roha ditag..jom tengok sini
http://lobaksusue.blogspot.com/2012/12/25-random-facts-about-me.html
terima kasih
semoga perkenalan ini makin bermakna walaupon di alam maya ;D
Post a Comment